Početna / S nama / Stare fotografije Topuskog

Stare fotografije Topuskog

Kada je, 1838. godine francuski kemičar i izumitelj Louis Daguerre snimio prvu fotografiju u povijesti čovječanstva, a riječ je o panorami pariškog Boulevard de Temple, na kojoj se, u lijevom donjem kutu, vidi čovjek kojemu čistač cipela glanca obuću, nije ni slutio da će njegov izum promijeniti svijet.
Nije dugo trebalo čekati da fotografija stigne u Topusko, jer je ono već na početku 19. stoljeća bilo nadaleko poznato mondeno ljetovalište i lječilište u kojem su se okupljali imućni gosti iz svih dijelova Austrugarske monarhije. Pariška novotarija doprla je brzo do Bečkog dvora, a time i do ljekovitog kupališta u Topuskom, pa danas postoji niz vrlo starih fotozapisa iz tog perioda.

Topuski parkovi i perivoji tako su zamrznuti u vremenu, pa gledajući danas te fotografije i autentična mjesta na kojima su nastale, doslovno zastaje dah.
U parku Opativina danas je neugledno jezerce, široko jedva dva metra, a na fotografiji s početka 20. stoljeća po istom tom, nešto širem jezercetu,  šarmantne dame uživaju u vožnji čamcem. Prad današnjim Blatnim kupkama zabilježen je fijaker za prijevoz gospode, stare crkve, zatim maštovita djela austrijskih arhitekata, zgrada oficirskog paviljona, vila Mirna i glavno šetalište, te Jelačićevo vrelo gdje je znameniti ban tu i tamo potražio odmor uz čašu crnog burgundca. Vjerovatno u privatnim zbirkama topušćana još uvijek postoje neviđene razglednice i fotografije za koje je prava šteta da nisu podijeljene sa širom javnošću jer je riječ o svojevrsnoj baštini koja je neprocijenjiva.

©TopTerme 2015. Sva prava pridržana