Početna / S nama / Povijest

Povijest

Povijest Topuskog počela je prije više od 3000 godina kad su Japodi došli na prirodne izvore termalne vode.

Rimljani su ostavili prepoznatljive tragove termi za ratnike i rimske osvajače. U 13. stoljeću kralj Andrija II gradi samostan i crkvu i daje ih Cistercitima. U parku Opatovina danas se mogu vidjeti ostaci te veličanstvene građevine - portal crkve Blažene Djevice Marije od Pohoda.


1826. profesor Michael Kunnits poslao je austrijskom caru Franji I pismo u kojem je opisao termalno lječilište Topusko. Godinu dana kasnije objavio je knjigu "Povijesno-topografski opis mineralnog kupališta Topusko".
U slijedećih 100 godina Topusko je postalo okupljalište velikaša i plemića, gdje su lordovi, generali, biskupi i ostali bogati gosti iz Francuske, Italije, Velike Britanije i Njemačke dolazili uživati u svježem zraku i ljekovitoj vodi.
Lječilište Topusko osnovalo je tvrtku kćer Top – Terme d.o.o. Osnovna djelatnost Lječilišta Topusko je liječenje i rehabilitacija oboljenja i ozljeda lokomotornog, nervnog i mišićnog sustava.

Top – Terme d.o.o. bave se ugostiteljsko – turističkom djelatnošću. Orijentirani smo na zdravstveni, wellness i kongresni turizam.

<
©TopTerme 2015. Sva prava pridržana