Početna / / Kraljica jezera 14.-15.06.2019.

Kraljica jezera 14.-15.06.2019.

Dobrodošli na drugi rođendan Kraljice jezera!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Od Top Termi do Raba, Slavonskog Broda, Zagreba, Aljmaša, Gline, Petrinje, Siska, Delnica, Karlovca, Vrbovca, Kutine, Kostrene, Rijeke, Velike Gorice…

 

Ovo je novi event-brand kontinentalnog turizma i manifestacija kulture i turizma nastala u “termalnom moru” brojnih bazena s okruženjem zelenih perivoja dvostoljetne flore i jezera Ribnjak.

 

S pravom se kaže da slika govori i više od riječi. Gradske ulice odjednom su izgubile svoju svakodnevnu vizuru pretvorivši se u rijeke ljudi s brojnim pritokama iz mnogih hrvatskih gradova.

 

Top Terme Topusko bile su tijekom ta dva dana mjesto pravog bogatstva emocija.

Cijela priča počela je nakon saznanja iz starohrvatske mitologije i legende o Kraljici i postanku jezera prema kojoj je srce jedne djevojke pripadalo kršnom momku krotitelju divljih zvijeri. Zbog ljepote i Kraljeve požude nazvaše je Kraljicom. Odbijajući mu postati ženom gospodar i njegov prijatelj Ognjeni zmaj smišljaše osvetu namamivši nesretnog mladića u dvore gdje ga otrovaše, a sirotu djevojku zatočiše u osamu brvnare. Po noći bi joj šumskim proplancima dolazile dobre vile i donosile hranu. Vile bi odlazile pijetlovom jutarnjom pjesmom, a djevojka ostajala prepuštena samoći i divljini. Od njezinih suza i oluje koju je zazivala nastade jezero. Vatra i nevrijeme uništiše dvorac, zla Kralja i Ognjenog zmaja pretvorivši prekrasnu djevojku u bijelu labudicu.

 

Izvornost krajobraza, ljepotu prirode i jezera te šetnice koja se proteže uz padine Nikolina brda doživjeli su i posjetitelji scensko-glazbene priredbe bračni parovi Csordas iz Madžarske, Peternel iz Slovenije i obitelj Šimunec iz Zagreba. Gosti su bili jedinstveni u želji da ovi čamci što češće plove jezerom istaknuvši kako u Europi baš i nema primjera gdje su termalna i slatkovodna voda jedna uz drugu tvoreći nesvakidašnje prirodno bogatstvo. Tijekom dana dio zelenog perivoja uz jezero pretvoren je u neobičan scenski prostor za večernji program i najavljeni spektakl.

 

Posjetitelji su svjedočili atraktivnim programima i sadržajima pomno osmišljene poveznice dalje i bliže povijesti, prirodnih i kulturnih atrakcija, stvaralaštvu inspiriranom baštinom, visokom i zavidnom umijeću brojnih umjetnika pa je sukladno tome stvoren događaj i doživljaj učenosti, glazbe i igre, pjesme, tradicije, zavodljivog plesa, duhovnih i sportskih doživljaja…

Ljetna bajkovita noć i nikad ispričana priča

 

 

Manifestacija “Kraljica jezera” održava se u ambijentalnim prostorima gradske jezgre, termalnih bazena, jezera, šetnica i lapidarija kao poveznica uprizorenja događaja-doživljaja.

 

Top Terme Topusko smještene su u sredini predalpskog i jadranskog prostora kao dvostoljetno hrvatsko i europsko lječilište i poznato mjesto ljekovite termalne vode. Programom je predstavljena i Špancir povijesnica na Lampaš šetnici objedinjena pjesmom i plesom KUD-a Seljačka sloga i interpretacijskim govorima o povijesti učenika Srednje škole Topusko obučenih u dojmljive kostime Jelačićevog doba i austrougarskog dvora.

Modna revija djece i dama inspirirana je etno uzorcima.Ljetnu kolekciju obogatile su i frizerke stilistice pa su haljine, make up i frizure s pravom izazvale oduševljenje brojne publike.

 

 

Izuzetno vrijedan i zanimljiv dio ove velike priče činila je atrakcija arheoloških iskopina kao što je spomenik bračnom paru višeg staleža do žrtvenika rimskog vojnika iz razdoblja nekoliko stotina godina prije naše ere. Za svečano ukrašenim rimskim stolom tijekom dva dana točila su se najbolja vina i kušale posebne delicije.

 

Manifestacijom “Kraljica jezera” nositelji projekta Top Terme i Lječilište Topusko žele ostvariti još jedan vrijedan turistički, zdravstveni, kulturni, estetski i umjetnički događaj i doživljaj.

Maestro Darko Domitrović je nakon koncertiranja na najvećim svjetskim pozornicama Japana, SAD-a, Francuske, Njemačke, Kine, Italije i brojnih drugih zemalja svijeta glazbeno umijeće pokazao i na sceni “Kraljice jezera”. Art Music Korner je bilo mjesto gitare i vokala Marijana Popovića, a dirigentska palica i klavirska pratnja u rukama Damira Zagoršćaka voditelja vokalnog ansambla DiM.

 

 

Fotografije: Miroslav Žugaj, Bernard Klarić, Nikola Maričković, Ankica Kušan, Marko Rimaj, Goran Bezuh Priredio:Vjeko Kušan

©TopTerme 2015. Sva prava pridržana