Početna / Zdravlje i rekreacija / Upoznajmo biciklom Topusko i okolicu

Upoznajmo biciklom Topusko i okolicu

Vožnja biciklom kroz prirodu u svijetu je sve popularnija, no puno lakše je doći do bicikla nego do pravih prirodnih biciklističkih staza. Ako su još pri tome biciklističke staze znatno udaljene od industrijskih centara, ako do njih ne dolaze tvornički dimovi, prašina i neugodni mirisi divljih odlagališta, može se reći da su postignuti svi uvjeti za ovu vrstu rekreacije.

 

Sve to može se naći u Topuskom, pa Top – Terme s ponosom nude svojim gostima pet biciklističkih staza, pomno odabranih za sve uzraste. Usput, svaka od ovih staza prolazi pokraj barem nekoliko povijesnih zanimljivosti pa se slobodno može reći da će rekreativci na dva kotača na najneposredniji način upoznati bogatu povijest kraja.

 

  • Staza 1: Topusko- Donji Ponikvari – Gornji Ponikvari- Dobrinići – Carevina – Topusko, dužine je 10,7 kilometara i sa jednog njenog povišenog dijela pruža se prekrasan pogled na dolinu u kojoj je smješteno Topusko i okolna sela.

 

  • Staza 2: Topusko - Donji Ponikvari – Vorkapići – Sokolovići - Orabovići – Gornji Ponikvari – Topusko, dužine je 20,8 kilometara, puna je kratkih uspona i nizbrdica, idealnih za stjecanje kondicije.

 

  • Staza 3: Topusko – Mačkovljani – Hrvatsko selo – Škrinjarići – Topusko, dužine 9,8 kilometara nije pretjerano duga, ali već u prvoj dionici ima uspon dužine 300 metara, pravi izazov za izdržljive.

 

  • Staza 4: Mačkovljani – Miljevići – Novoselci – Perekovići – Cerjaki – Šubari – Gređani – Topusko, duga je 18,3 kilometra, a na njoj se, u brzom ritmu izmjenjuju strme nizbrdice, oštre uzbrdice i brojni zavoji.

 

  • Staza 5: Topusko - Mačkovljani – Miljevići – Novoselci – Brijuni – Šatornja – Topusko, duga je 21,5 kilometara i prolazi pokraj spomen obilježja na Brijunima gdje se uglavnom zastane radi odmora, ali i razgledavanje spomenika iz Domovinskog rata.

 

Pogledajte biciklističke staze.

©TopTerme 2015. Sva prava pridržana